Hitelvonal:0670 216 90 03

A devizaalapú, ingatlanfedezetű hitelekről

A devizaalapú, ingatlanfedezetű hitelekről

Szeretne otthon lenni a deviza alapú jelzáloghitelek világában?Kérem olvassa el rövid ismertetőnket és kérdezzen hitelszakértőinktől .Napjainkban a bankok többsége kínál devizaalapú jelzáloghitelt, mely a hitelfelvevők körében rendkívül kedvelt , hisz megvalósíthatják lakás céljaikat, de természetesen a jelzáloghitel akár teljesen szabadon is felhasználható.Lakáscél tekintetében széleskörű a hiteltermékek palettája: lakóingatlan vásárlásra, építésre, bővítésre, felújításra, lakótelek vásárlásra fordítható és nem utolsó sorban akár áthidaló kölcsönként nyújtott hitelek.A lakáscélú devizaalapú jelzáloghitelek további előnyeként lehet említeni , hogy az állam által támogatott forint alapú jelzáloghitelekhez képest jóval kedvezőbb kamatozást mutatnak, kedvezőbb feltételrendszerük alapján pedig az igénylők szélesebb körének nyújt megoldást lakáscéljainak megvalósítására.

A szabad felhasználású deviza alapú jelzáloghitelekre is jellemző az alacsonyabb kamatszint, illetve a könnyebb hozzáférhetőség a forint alapú jelzáloghitelekhez képest.

A deviza alapú jelzáloghitel mindkét típusára jellemző, hogy a kamatozás módja általában változó, a hitelintézetek az általuk megszabott, illetve a szerződésben rögzített egy-egy periódusban(3, 6, 12 hónapos) vállalják a kamatszint állandóságát, majd a periódusok végén felülvizsgálják, és általában módosítják azt. Ezzel új törlesztő részletek kerülnek megállapításra.A deviza alapú jelzáloghitelek folyósítása , és törlesztése általában forintban, míg nyilvántartása az általunk választott devizanemben történik. Ez lehet ma már svájci frank, euro, vagy akár japán jen is. Az ilyen típusú jelzáloghitelek folyósításakor a bankok devizavételi árfolyamot használnak, tehát megvásárolják a devizát forint fizetés ellenében a hitelfelvevőtől. A törlesztő részletek deviza eladási árfolyamon kerülnek meghatározásra, tehát az esedékes törlesztéshez szükséges összegben devizát adnak el az adósnak.

A forintban folyósított deviza alapú jelzáloghiteleknél tehát számolni kell a devizavételi illetve az eladási árfolyam közötti különbséggel, amit a hitelintézetek sajáthatáskörben állapítanak meg, és akár naponta többször is módosíthatnak. Mértéke tehát állandóan változik, akár 2-3 % is lehet.

Ezeknél a jelzáloghiteleknél az árfolyam ingadozás következtében a törlesztő részletek hónapról hónapra – kamatperióduson belül is –változnak, így nagy figyelmet kell fordítani az állandóan változó, esetlegesen megnövekedett részletekre.

Ennek kiküszöbölésére vezették be a fix törlesztést, mely segítségével az adós egy havonta tervezhető törlesztő részlettel számolhat. Az így is keletkezik árfolyam különbözet melyet az adós egy adott idő intervallum után egyenlíthet ki.

A hitelintézetek minden esetben tájékoztatják ügyfeleiket, hogy a deviza alapú jelzáloghitelek felvétele esetében az árfolyam ingadozásából eredő kockázatot az adós viseli.

Egyes jelzáloghitel konstrukciók esetében megengedett az azonos nemű devizában történő folyósítás illetve a törlesztés, amennyiben az adott devizanemben történik a jelzáloghitel felhasználása és az adós figyelembe vett jövedelme is az adott devizanemben keletkezik. Természetesen ebben az esetben nem keletkezik árfolyam vételi és eladási ár különbözet, tehát nem kell számolni az árfolyamkockázattal.

A hitelintézetek a jelzáloghitelek törlesztő részleteinek meghatározásakor több féle módszert alkalmaznak. A leggyakrabban használt módszer az annuitás számítás módszere.

Lényegét tekintve a devizaalapú jelzáloghitel devizában nyilvántartott törlesztő részletei a rögzített időintervallumon belül állandóak, azonban a folyamatosan változó árfolyam következtében a forintban történő fizetésük által, mind a tőke, mind a kamat, mind pedig a kezelési költség tekintetében változhatnak.

A másik alkalmazott módszer a lineáris módszer, mely szerint a devizaalapú jelzáloghitel devizában nyilvántartott törlesztő részletei a futamidő alatt folyamatosan csökkennek(azonos összegű tőke, és változó kamatfizetést feltételezve).Nem árt az óvatosság hiszen ennél a módszernél nagyobb szintű kamatemelkedés következtében leginkább a futamidő elején akár nőhetnek is a részletek.

Természetesen egy jelzáloghitel felvételekor számolni kell különféle költségekkel. Ilyen a folyósítás jutaléka, földhivatali díjak, az értékbecslés díja. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a törlesztés alatt is felmerülnek a jelzáloghitel törlesztő részletein kívül egyéb költségek is, mint például a folyószámla fenntartási díjak, átvezetési, vagy a konverziós költségek.

Javasoljuk, hogy egy jelzáloghitel felvétele előtt mindenképpen érdeklődjön a hitelezés pontos részleteiről, költségekről.

Amennyiben jelzáloghitelt igényelne vagy meglévő hitelét kiváltaná kérjük hívja hitelvonalunkat,vagy töltse ki online adatlapunkat és kérje díjmentesen jelzálogszakértőnk személyre szabott ajánlatát.

Szólj hozzá te is!

E havi ajándékunk

Igényeljen hitelt nálunk és kapjon értékes ajándékokat!


Nézze meg e-havi ajándékainkat: KATT IDE


gps

Copyright 2009-2010 Hitel és jelzálog! Minden jog fenntartva!