Hitelvonal:0670 216 90 03

A forintosított devizahitel nem jelent alacsonyabb törlesztőrészletet

A forintosított devizahitel nem jelent alacsonyabb törlesztőrészletet

A Fidesz és a KDNP felvetette a devizahitelek forintosításának lehetőségét. Kérdés azonban, hogy ezek az ötletek valóban megoldást jelentenek-e?

Ennek járt utána a népszava.hu, amikor megkérdezte Lénárd Mariannt, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületének főtitkárát, aki elmondta, hogy nem igazán látja megoldásnak a devizahitelek forintosítását. Ennek oka, hogy „egy családban, ahol korábban 100 ezer forintot kellett fizetni, nem jelent segítséget az, ha stabilan ugyan, de mostantól kezdve 140 ezret kell fizetni”. Az átváltás ugyanis mindössze azt eredményezné, hogy az árfolyammozgások nem befolyásolnák a törlesztőrészletet.

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. makroelemzője szerint jobb megoldás lenne, ha a költségvetés egyszerűen átvállalná az árfolyammozgásból eredő problémákat, vagyis egy fix árfolyamot biztosítana. Ezt is csak egy korlátozott számú adósra lehetne alkalmazni, az ugyanis beláthatatlan következményekkel járhat, ha minden devizahitellel meg akarnák ezt tenni. Ez azért sem járható út, mivel azok az emberek, akik nem vettek fel hitelt, lázadoznának egy ilyen költséges döntés ellen.

Kitért arra is, hogy a bankoknak mindenképpen nagyobb kockázatot kellene vállalniuk. A bankok a forint gyengülésekor drasztikusan megemelték a részleteket, a hazai deviza stabilizálódása után viszont csak egészen lassan, vagy egyáltalán nem csökkentették a havi követeléseket.

Az áthidaló hitel megadását is gyakran elutasítják a bankok arra hivatkozva, hogy náluk ilyen hitelt nem lehet igényelni, vagy egészen egyszerűen lebeszélik az ügyfelet at áthidaló hitelről. Megemlített egy olyan esetet is, amikor a bank 105 napon keresztül ült egy hitel beadványon, majd arra hivatkozva utasította el, mert letelt a 90 napos határidő.

Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy kilakoltatás nem csak a családoknak, de a bankoknak is rossz, hiszen egy 10 milliós hitel,jelzáloghitel követelés végrehajtási díja 2 millió forint, ráadásul az így megmaradt összegből még lejönnek további költségek is.

Jelzáloghitelt igényelne, vagy  meglévő hitelét szeretné kiváltani, kérem hívja hitelvonalunkat, vagy töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat és kérje díjmentesen és személyre szabottan jelzáloghitel szakértőink ajánlatát.

E havi ajándékunk

Igényeljen hitelt nálunk és kapjon értékes ajándékokat!


Nézze meg e-havi ajándékainkat: KATT IDE


gps

Copyright 2009-2010 Hitel és jelzálog! Minden jog fenntartva!