Hitelvonal:0670 216 90 03

A hitelkiváltás buktatói – hitelkiváltás, jelzáloghitel

A hitelkiváltás buktatói – hitelkiváltás, jelzáloghitel

Sokan nem tudják, hogy a szerződésben rögzített feltételek bár kedvezők, ám csak rövid periódusra vonatkoznak, és 6 vagy 12 hónap múlva újra emelkednek majd a törlesztő részletek.

Buktatók, csapdák, nehézségek

Sajnos az elmúlt napok is bizonyítják, hogy a legnagyobb problémát az árfolyam esetleges hektikus vagy kiszámíthatatlan ingadozása okozhatja, ami együtt járhat a törlesztőrészletek drasztikus negatív irányú változásával is. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a hosszú lejáratú (10-20 éves) jelzáloghitel esetén, az árfolyam általában fél-egy évre rögzített, ami a napi szintű kilengésektől megkíméli az ügyfeleket.

A hitelkiváltás kapcsán felmerülő másik probléma a jelenleg is tapasztalható jelentős forintgyengülésnél fordulhat elő. „A korábbi kölcsön devizában nyilvántartott összege napi szinten több százezer forintot is változhat, ezzel komoly nehézséget okozva a kiváltó pénzintézetnek” –Ám, pont erősen gyengülő forint mellett érdemes deviza hitel igénylését megfontolni, hiszen hosszú futamidő alatt a törlesztőrészletek a későbbiekben valószínűleg folyamatosan csökkenni fognak.

Mielőtt azonban egy csábító banki ajánlaton felbuzdulva belevágnánk a meglévő hitel kiváltásába, mindenképp mérlegeljük, hogy az új bankban kínált törlesztőrészlet csökkenése nagyobb-e, mint a hitelkiváltás során megfizetett egyszeri költségek összege.

Érdemes tehát mindig tájékozódni arról, hogy a kezdeti feltételek milyen hosszú időszakra érvényesek. Általános tanácsot ebben a kérdésben nem tudunk adni ,de érdemes megvizsgálni ,hogy a hitelkiváltás esetében tényleg hosszútávon kapunk-e kedvező törlesztő részletet vagy csak egy rövid 6-12-24 hó akciós időszakra. Ha erre nem vigyázunk, akkor még az is elfordulhat, hogy nem jobban, hanem rosszabbul járunk új hitel felvételünkkel,és a hitelkiváltás után még inkább nőni fognak a törlesztéseink.

A költségek…
Bár sokszor nincsenek kezdeti költségek,de  hosszú távon a bank ezt beleépíti az uj hitel törlesztő részletébe. Általában ezeket a költségeket engedik el hitelkiváltás kezdetekor:értékbecslési díj,folyósítási jutalék,közjegyzői díj,tulajdoni lap díja.

Bevett gyakorlat, hogy hitelkiváltás esetén, a bankok, pénzintézetek tőketartozás-igazolást is csak egy bizonyos díj ellenében állítanak ki, ezért hitelkiváltás esetén az ügyfélnek ezt a költséget is számításba kell vennie. A díjtétel összeg szerint elég nagy szórással van jelen, 1-2 ezer forinttól egészen 10 ezer forintig terjedhet.

Csere vagy nem csere, ez itt a kérdés

A fentiek tükrében felmerül a kérdés, hogy akkor most érdemes, vagy nem érdemes bolygatni már meglévő hitel konstrukciónkat. A korábban felvett, forint alapú, államilag kamattámogatott kölcsönök esetén nem árt elgondolkodni a hitelkiváltás lehetőségén. Ezen kölcsönök kamata mára már 8-10 százalék körül mozog. Szintén érdemes a hitelkiváltás  akkor, ha abba a csoportba tartozunk, akik korábban nem kaphattak kedvező banki hitel konstrukciót (ex BAR-listások például), ezért valamely hazai pénzügyi vállalkozás „drága”, de egyszerűen igényelhető termékét vették igénybe.

Akik több rövid lejáratú, éppen ezért meglehetősen magas kamatozású fogyasztási kölcsönöket halmoztak fel,.A pénzügyi tanácsadók egybehangzó véleménye szerint – okvetlenül gondolkozzanak el azon, hogy a több hitel kiváltása megoldható-e  egyetlen jelzálog alapú hitel cseréjével.
A megkérdezett szakemberek egybehangzó véleménye az, hogy nem nagyon lehet még a témát érintően túlságosan nagy tudatosságról beszélni, azaz ha nem vagyunk anyagilag rákényszerítve, akkor nem használjuk ki ezeket a lehetőségeket. Leszámítva azt a szűkebb társadalmi réteget, aki napi szinten figyeli az eseményeket és tudja, mikor kell lépnie ,és megéri-e neki a hitelkiváltás. Ennek ellenére  a „hitelkiváltás iránti kedv egyre fokozódik”, és a korábbi adatokhoz képest jelentősen megnőtt a hitelkiváltás eseteinek száma.

Jelzáloghitel igényléséhez, vagy  meglévő hitelkiváltás esetén, kérem hívja hitelvonalunkat, vagy töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat és kérje díjmentesen és személyre szabottan jelzáloghitel szakértőink ajánlatát.

Kulcsszavak: hitelkiváltás, jelzáloghitel, hitel

Szólj hozzá te is!

E havi ajándékunk

Igényeljen hitelt nálunk és kapjon értékes ajándékokat!


Nézze meg e-havi ajándékainkat: KATT IDE


gps

Copyright 2009-2010 Hitel és jelzálog! Minden jog fenntartva!