Hitelvonal:0670 216 90 03

A kilakoltatási moratórium miatt alig adnak hitelt a bankok

A kilakoltatási moratórium miatt alig adnak hitelt a bankok

Erdei Tamás, a Bankszövetség elnöke örül a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kiadott javaslatnak, amely a svájci frank alapú hitelek átváltását szorgalmazza euró alapúra. Az elnök az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, tudni kell viszont, hogy ebben az esetben a hitelesek realizálják az árfolyamváltozás miatti veszteségüket, ugyanakkor kevésbé veszélyezteti őket a későbbiekben a valutaárfolyam ingadozása. Erdei hozzátette a kilakoltatási moratórium egy olyan piacidegen gyakorlat, amely gyakorlatilag megszünteti a jelzálogalapú hitelezést Magyarországon.
“Örömmel vettem a PSZÁF javaslatát, hogy a bankok teremtsék meg a feltételeket a svájci frank alapú jelzáloghitelek euróra történő átváltására, bár ez nem oldja meg az összes problémát. A bankok az elmúlt években komoly eszköztárat dolgoztak ki, hogy segítsenek a még fizetni képes, de bajba jutott adósokon, ez a javaslat beleillik ebbe a rendszerbe. Történelmi magasságokban jár a svájci frank árfolyama, és nem lehet kizárni, hogy a továbbiakban is erősödni fog, ez az eurózóna megítélésétől is függ” – mondta a Bankszövetség elnöke.

Az MKB Bank elnök-vezérigazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy aki a svájci fizetőeszköztől “megszabadul”, annak realizálnia kell az árfolyam erősödéséből származó veszteségeket – ez az átváltás hátránya. Előnye azonban az, hogy ezen az áron a hitelfelvevő megváltja a biztonságát, hiszen beáll egy nagyjából fix havi törlesztőrészlet, és kiszámíthatóbb folyamatba kerül, mert a forint-euró árfolyama kiszámíthatóbb.

A vezérigazgató elképzelhetetlennek tartja, hogy a bankok nagyjából azonos kondíciókkal működő kampányt és csak egy terméket alkalmazzanak. A pénzintézetek néhány héten belül kialakíthatják konstrukciójukat, annál is inkább, mert nemcsak az ügyfeleket, hanem a bankokat és a kormányt is sokkolta a hirtelen megugró svájci frank árfolyama.

Az elnök szerint az átváltást megelőző jelleggel is lehetne alkalmazni, tehát nemcsak azoknál, akiknek nehézségeik vannak a hitel fizetésével. Akik már nagy bajban vannak, azoknak ez úgysem segít, hiszen az átváltás inkább csak “fixál”. Az átváltás előtt fel kell hívni az ügyfél figyelmét arra, hogy ezzel realizálja a veszteségeket. Nagyon fontos a kommunikáció, az ügyfelek korrekt tájékoztatása, hogy pontosan tudják és értsék, milyen döntést hoznak, és az milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal jár.

Azoknak az ügyfeleknek, akik nagyon limitált összeget tudnak a havi törlesztőrészletre fordítani, és a legkisebb törlesztőrészlet-emelkedés is komoly problémát okoz, átgondolandó az átváltás. Akik jobban bírják a kockázatokat, és bizonyos ideig magasabb törlesztőrészletet tudnak fizetni, illetve ki tudják várni, hogy a svájci frank normálisabb pályára kerüljön, azoknak érdemesebb kivárni. Jelenleg körülbelül százezerre tehető azon lakáshitelesek száma, akik komoly fizetési késedelemben vannak, és valószínűleg több tízezer esetben végrehajtási eszközzel kell, hogy éljenek a bankok

A kormány április közepéig hirdette meg a kilakoltatási moratóriumot. Erdei elmondta, hogy bár elkezdődtek a tárgyalások a kormánnyal, a Bankszövetség a problémát nem pénzügyi és bankszakmai, hanem szociálpolitikai kérdésnek tartja. Úgy véli, a kilakoltatási moratórium piacidegen, nem fenntartható, mert megszünteti Magyarországon a jelzálogalapú hitelezést. Nincs egyetlen eszköz a probléma megoldására. Minden piaci szegmensnek meg kell találnia a megoldást. A bankoknak is áldozatot kell hozniuk, de az államnak is be kell szállnia a probléma megoldására.

Hitel,hitelek,jelzálog,jelzáloghitel,hitelkiváltás,hitelkalkulátor.

Hitel,hitelek,jelzálog,jelzáloghitel,hitelkiváltás,hitelkalkulátor.

Forrás:pénzcentrum.hu

E havi ajándékunk

Igényeljen hitelt nálunk és kapjon értékes ajándékokat!


Nézze meg e-havi ajándékainkat: KATT IDE


gps

Copyright 2009-2010 Hitel és jelzálog! Minden jog fenntartva!