Hitelvonal:0670 216 90 03

Hasznos tanácsok deviza alapú jelzáloghitel felvétele előtt

Hasznos tanácsok deviza alapú jelzáloghitel felvétele előtt

Amennyiben Ön jelzáloghitelhez szeretne jutni, a hitel felvétel előtt mindenképp érdemes először tájékozódni, hogy  Ön a számára legelőnyösebb jelzálog alapú hitel konstrukciót tudja választani.

A bankok általában közel azonos kondíciókkal rendelkező jelzáloghitelekkel csábítják magukhoz ügyfeleiket. Érdemes azonban  körülnézni , mert mindig vannak különbségek, melyek kicsik ugyan,  de döntő fontosságúak akár  a jelzáloghitelezés feltételrendszerében, akár  a költségek tekintetében.

A következőkben a jelzálog alapú hitel felvételkor felmerülő legfontosabb kérdésekre adjuk meg a választ, ezzel remélhetőleg segítséget nyújtva Önnek.

Az első fontos kérdés a THM-Teljes Hiteldíj Mutató – jelentése és meghatározása, hiszen a választott jelzáloghiteleiket ez alapján tudják Önök a leginkább rangsorolni.

(ide írni kell)

Manapság egyre többen vesznek fel deviza jelzáloghitelt a forint jelzáloghitellel szemben . Azonban sokan nem tudják, mely szempontok  alapján érdemes dönteni hogy  deviza vagy  a forint alapú jelzáloghitelt válasszák.

A következőkben pontokba szedjük ezeket:

 • az eladási és a vételi árfolyamot a bankok önkényesen határozzák meg, így az árfolyamkülönbségek is eltérőek lehetnek, melyek mind a folyósításnál, illetve a későbbiekben a törlesztésnél meghatározó jellegűek.
 • milyen árfolyamot használ a bank a jelzáloghitel folyósításnál, törlesztésnél, illetve honnan kaphatnak Önök erről naprakész információt.
 • milyen többlet költségek merülhetnek fel a jelzáloghitel felvétele során: konverziós( átváltási)költség, rendelkezésre tartási jutalék
 • a változó kamatozású jelzáloghitelek esetében a kamat változását befolyásolják-e a nemzetközi kamatváltozások.
 • a deviza alapú jelzáloghitelek esetében az árfolyamkockázat kiküszöbölésére milyen megoldást kínálnak( árfolyam-garancia, fix törlesztés..)

Önnek tudnia kell, hogy a  deviza alapú jelzáloghitelek esetében a bankok – törvényi kötelezettségük alapján – felhívják az ügyfeleik figyelmét  az árfolyamkockázatra, melyet minden esetben az ügyfél visel. Javasoljuk, hogy a kockázatfeltáró nyilatkozatot minden esetben olvassák el figyelmesen.

Legtöbben a  jelzálog hiteltermék választásánál az éppen aktuális törlesztő részlet nagyságát veszik figyelembe, nem tekintve arra, hogy a későbbiekben érheti az árfolyam- és kamatváltozásból eredő részlet növekedés. Érdemes tehát Önnek kikérni szakember véleményét az árfolyam- és kamatváltozásokról, és ezeknek a választott jelzáloghitel törlesztő részleteire  gyakorolt hatásairól.

A bankok többségénél van  arra lehetőség, hogy egy előkalkulációs modell alapján meghatározzák , hogy az árfolyam- és a kamatváltozásból kifolyólag számszerűen hogyan fog módosulni a jövőben az Ön jelzáloghitelének törlesztő részlete.  Így Ön egy tervezhetőbb törlesztő részlettel tud kalkulálni. Az Önök figyelmébe ajánlom a bankok honlapján található különböző jelzáloghitel  kalkulátorokat.

A bankok sokszor akciókkal csalogatják magukhoz ügyfeleiket. Az akciós jelzáloghiteleknél, leginkább az akciós deviza alapú jelzáloghiteleknél érdemes Önnek figyelni a következőkre:

 • az akcióban részt vevő banki termékre van szükségünk( jelzáloghitel)
 • az akciós jelzáloghitel igénybevételének mi a feltételrendszere( pl: bankszámlára érkező jövedelem, bankszámláról induló, meghatározott számú csoportos megbízás…)
 • mi az akciós jelzáloghitel igénybevételének időtartama
 • az akció a jelzáloghitelen belül konkrétan mire vonatkozik és mennyi ideig  marad érvényben
 • a kedvezményes időszak után milyen változásokra kell számítani(pl: törlesztő részlet növekedés)

Tájékozódjon:

 • a deviza alapú jelzáloghitelek esetében az adott bank által használt deviza árfolyamokról, illetve változásuk gyakoriságáról
 • az árfolyamváltozás törlesztőrészletre  gyakorolt hatásairól
 • a jelzáloghitelekre jellemző előtörlesztési, végtörlesztési lehetőségekről, díjairól.
 • milyen átmeneti megoldások léteznek, ha Ön munkanélküliségből, betegségből, vagy  az árfolyamváltozás miatt megnövekedett jelzáloghitel  törlesztő részlet  megemelkedése miatt nem tudja fizetni hitelét
 • más devizára való átváltási lehetőségekről

Leginkább a következőkre figyeljen:

 • Olvassa el mindenekelőtt a választott bank Általános Szerződési Feltételeiben foglaltakat,  nézzen utána az Ön által ismeretlennek vélt fogalmakra, kifejezésekre!
 • Szerződés megkötése előtt figyelmesen olvassa el a dokumentumokat, csak után írja alá azokat!
 • Nézzen szét a bankok ajánlatai között, ne egy bank ajánlata alapján döntsön. Legyen figyelemmel a kamatra, díjakra, THM-re, előtörlesztési lehetőségekre.
 • Érdeklődjön bankfiókokban, ügyfélszolgálati telefonszámokon.
 • Kérjen kalkulációt az Ön által választott különböző összegű, futamidejű, devizanemű jelzáloghitelekre.
 • Végezzen otthonában költségvetést, milyen mértékű jelzáloghitel törlesztő részletet tud majd fizetni, és még így is számoljon az árfolyamváltozásokra.
 • Mielőtt végleges döntést hozna, minden esetben körültekintően járjon el . Kérdezzen rá az Ön által rendkívül csábítónak vélt  jelzáloghitel ajánlatok hátrányira.

Amennyiben jelzáloghitelt igényelne vagy meglévő hitelét kiváltaná kérjük hívja hitelvonalunkat vagy töltse ki adatlapunkat és kérje díjmentesen jelzálogszakértőnk személyre szabott ajánlatát.

Szólj hozzá te is!

E havi ajándékunk

Igényeljen hitelt nálunk és kapjon értékes ajándékokat!


Nézze meg e-havi ajándékainkat: KATT IDE


gps

Copyright 2009-2010 Hitel és jelzálog! Minden jog fenntartva!