Hitelvonal:0670 216 90 03

Komoly változások jöhetnek a lakástakarékpénztáraknál

Komoly változások jöhetnek a lakástakarékpénztáraknál

Az OTP Lakástakarékpénztár is támogatja a kormány elképzeléseit a lakástakaréki szabályok módosításairól: ha több áthidaló kölcsönt nyújthatnak, az a likviditásukat nem befolyásolja, de olcsó lakáshitelhez juttathatja az ügyfeleket – reagált a tervezett változásokra az OTP Lakástakarék-pénztár.
A napokban Bencsik János otthonteremtési és energetikai államtitkár azt mondta: “a lakástakarék-pénztári tőke kihelyezhetőségi plafonját 15-ről 75 százalékra emeljük. A két nagy lakás-takarékpénztárban jelenleg 400 milliárd forint van, vagyis ezzel a változtatással majdnem 300 milliárd forint áramolhatna a piacra”.

Felpörgetnék az áthidaló kölcsönöket

A lakás-takarékpénztári törvény szerint a hitel felvételéhez szükséges 4 évnyi takarékosságtól el lehet tekinti, és áthidaló kölcsönt is nyújthat a pénztár. Ennek két válfaja van: az egyiket két év takarékosság után lehet adni, feltéve, hogy a szerződéses összeg negyede már az ügyfél számláján legyen.
Az OTP Lakástakarék-pénztár közleménye erre úgy reagál, hogy amennyiben a 15 százalékos mérték a pénztár szabad eszközei állományának áthidaló kölcsönbe kihelyezhető maximális arányára vonatkozik – a megfogalmazás nem egyértelmű -, akkor annak emelése hasznos lehet, mivel az olcsó lakáskölcsön iránti igény nagy, a pénztárak likviditása pedig kiemelkedően jó.

Az egész család gyűjthet a lakásra

Az OTP pénztára ismerteti: egy család tagjai több lakás-előtakarékossági szerződést is köthetnek. Tipikusan a kiskorú gyermekekre, mint kedvezményezettre a közeli hozzátartozók – szülők, nagyszülők – kötnek külön szerződéseket.

Előtakarékosság számokban

Egy átlagos pénztártag szerződéses összege 3 millió forint körüli, amely elegendő egy kisebb lakás vásárlásához önerőnek. A változástól az elnök-vezérigazgató azt várja, hogy lényegesen többen kötnek lakás-takarékpénztári szerződést. Magyarországon a népesség 12 százalékának van pénztári szerződése, ez az arány Németországban 45, Ausztriában 50 százalék.

Jelzáloghitelt igényelne, vagy  meglévő hitelét szeretné kiváltani (hitelkiváltás), kérem hívja hitelvonalunkat, vagy töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat és kérje díjmentesen és személyre szabottan jelzáloghitel szakértőink ajánlatát.

E havi ajándékunk

Igényeljen hitelt nálunk és kapjon értékes ajándékokat!


Nézze meg e-havi ajándékainkat: KATT IDE


gps

Copyright 2009-2010 Hitel és jelzálog! Minden jog fenntartva!