Hitelvonal:0670 216 90 03

Még túl sok a devizahitel, de nem éri meg kiváltani.

Még túl sok a devizahitel, de nem éri meg kiváltani.

A háztartások hitelállományán belül a devizakölcsönök részaránya jelenleg 70 százalék körül mozog – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi, pénzügyi stabilitásról készített jelentéséből. Az MNB megállapította, hogy a devizahitelek állománya csak lassan csökken. Gyorsításra egyelőre nem is igen fog sor kerülni, mert jelenleg nem érdemes az euró- és frankhiteleket forintra váltani.

A jegybank szerint a fennálló devizahitel-állomány az átlagosan 13-14 év hátralévő futamidővel rendelkező jelzáloghitelek magas aránya miatt csak igen lassú ütemben épülhet le. Ha az emberek nem vennének fel ezentúl devizahitelt, akkor az MNB becslése szerint a fennálló devizahitel-állomány 2011 végéig mintegy 13 százalékkal csökkenne, majd a rövidebb lejáratú ügyletek kifutása miatt az állománycsökkenés lassulna.

Miközben az új hitelfelvevőket már a forintkölcsönök felvételére biztatják, addig azok számára, akik már el vannak adósodva devizában – főként pedig svájci frankban – most nem javasoljuk hitelük kiváltását forinthitelre. Ennek oka a forint gyengesége a frankkal szemben. Egy mostani hitelkiváltással igen nagymértékű veszteséget szenvednének el a devizahitelesek, így inkább az azonos devizanemben történő hitelkiváltást ajánljuk a számukra.

Ha az összes deviza hitelt az állam segítségével forinthitelre lehetne váltani az sem lenne megoldás, Mert ez a megoldás a jelenlegi, már kedvezőbb kamatkondíciójú forinthitelekkel számolva is a törlesztő részlet 20-25 százalékos növekedését okozná. A bankok sem nagyon szorgalmazzák a váltást, mivel a devizahiteleknél 5-6 százalék a kamatfelár, addig a forintalapú hiteléknél jellemzően 3,5-4,5 százalék, vagyis kevesebbet keresnek a forinthiteleken.

Jelzáloghitelt igényelne, vagy  meglévő hitelét szeretné kiváltani, kérem hívja hitelvonalunkat, vagy töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat és kérje díjmentesen és személyre szabottan jelzáloghitel szakértőink ajánlatát.

2 hozzászólás ehhez: “Még túl sok a devizahitel, de nem éri meg kiváltani.”
  1. Kovács Géza 2011. november 14.
  2. Hitel és jelzálog.hu 2011. november 15.
Szólj hozzá te is!

E havi ajándékunk

Igényeljen hitelt nálunk és kapjon értékes ajándékokat!


Nézze meg e-havi ajándékainkat: KATT IDE


gps

Copyright 2009-2010 Hitel és jelzálog! Minden jog fenntartva!