Hitelvonal:0670 216 90 03

PSZÁF: hitelek tízezrei állnak bedőlés előtt

PSZÁF: hitelek tízezrei állnak bedőlés előtt

Az összes hitelpiaci szolgáltató hiteleinek minősége 2009-ben jelentős ütemben romlott. Az év végén az összes hitelnek a szerződések darabszámát tekintve nagyjából egyharmada, állományi arányok szerint pedig egyhatoda késedelmes volt – állapította meg elemzésében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A Kockázati jelentésből kiderül, hogy 2009-ben a teljes hitelállománynak – becsült számítások alapján mintegy – 3,5-4%-a veszett el a minőségromlási folyamat következtében.  Az utóbbi két évben több mint 30 ezer lakóingatlan került végrehajtási  eljárás alá.

A hitelezők fő kockázata 2010-ben az, hogy adósaik jövedelmi-pénzügyi helyzete az év során nem javul, sőt, a munkanélküliség nőhet. A hiteladósok fő kockázata pedig az, hogy a már kibontakozott tartozásbehajtási folyamat során több tízezer további hiteladós veszíthetné el a biztosítékul lekötött vagyontárgyait, a legrosszabb esetben lakóingatlanát. Különösen veszélyeztetettek annak a 90 ezer lakossági jelzáloghitel-szerződésnek az adósai, amelyek esetében 2009 végén 90 napon túli fizetési késedelem állt fenn – hívta fel a figyelmet a PSZÁF.

E havi ajándékunk

Igényeljen hitelt nálunk és kapjon értékes ajándékokat!


Nézze meg e-havi ajándékainkat: KATT IDE


gps

Copyright 2009-2010 Hitel és jelzálog! Minden jog fenntartva!